Wortelkanaalbehandeling

De zenuw in uw tand of kies kan ontstoken raken door tandbederf, een lekkende vulling of door bijvoorbeeld een val. Dan is er sprake van een ontsteking in het wortelkanaal. Wanneer men te lang met een ontsteking aan het wortelkanaal blijft rondlopen, kan dat leiden tot een ontsteking aan het onderliggende bot.

Symptomen van een wortelkanaalontsteking:

 • Gevoeligheid met warm en koud
 • Een dikke wang
 • Hevige kiespijn
 • Ook kan het zijn dat u (nog) geen klachten heeft
 • In dat geval kan de ontsteking opgemerkt worden bij een controlefoto of tijdens het vullen van uw kies.


Wat gebeurt er tijdens een wortelkanaalbehandeling?

 1. Er wordt een röntgenfoto gemaakt om te kijken hoe de wortels lopen en waar de ontsteking precies zit.
 2. Indien nodig wordt er een plaatselijke verdoving gegeven.
 3. Op de tand of kies wordt een rubberdam geplaatst. Dit is een rubberen lapje dat de kies isoleert, zodat er geen bacteriën van de mond de kies in kunnen komen en de tandarts een schoon werkgebied heeft.
 4. De tandarts maakt een gaatje in de tand of kies op het kauwvlak en haalt vervolgens het ontstoken zenuwweefsel uit de kanaalruimte. Dit wordt gedaan met kleine vijltjes.
 5. Ook wordt de kies met desinfecterende vloeistof gespoeld.
 6. De schoongemaakte kanalen worden gevuld met rubberen stiftjes en de tandarts maakt de kies weer dicht met een vulling. Dat is nodig om te voorkomen dat er weer nieuwe bacteriën de tand of kies in komen.


Vaak wordt de behandeling in 2 afspraken gepland. Het opvullen van de kanalen en het vullen van de kies gebeurt dan op de tweede afspraak. De kies krijgt dan na de eerste behandeling een tijdelijke vulling.