Tand eruit

Een uitgeslagen tand is een spoedgeval! Bel zo snel mogelijk uw tandarts of dienstdoende tandarts.

Laat de tand met wortel zeker niet drogen aan de lucht. Pak hem vast aan de kroon (niet aan de wortel) en probeer hem terug te plaatsten in de kaak. Lukt dit niet, bewaar de tand dan bij voorkeur in een beetje (half-)volle melk, of in de mond (onder de tong of tussen de tandenrij en de wang), of in water. Bewaar de tand zeker niet in alcohol of in een desinfectiemiddel!!!

De tand kan worden teruggezet. De grootste kans op succes heeft u, als dit zeker binnen één uur gebeurt. De tandarts zal de uitgevallen tand terugplaatsen en met een draadje verbinden met zijn buurtanden of -kiezen.

Meestal gaat de tand vanzelf weer vastzitten. Als dit niet lukt, is de tand verloren en moet er naar andere oplossingen worden gezocht. Als het echter wel lukt zal de pulpa (zenuw) afsterven omdat deze enige tijd niet van bloed is voorzien. De tandarts zal in de weken erna controleren of de pulpa inderdaad afgestorven is door de gevoeligheid van de tand voor warmte en koude te testen. 

Wanneer de zenuw afgestorven is, zal een wortelkanaalbehandeling nodig zijn om het kanaal te reinigen en op te vullen. Dit is nodig om ontstekingen te voorkomen.

Websiteinstellingen
Verberg
Verberg
Verberg
Verberg
Verberg
Verberg