Gaatjes & Vullingen 

Cariës (ook wel tandbederf genoemd) is een langdurig proces waarbij tandglazuur oplost, gezond tandweefsel verloren gaat en uiteindelijk gaatjes kunnen ontstaan. Meestal is het natuurlijk evenwicht tussen het tandglazuur en de omgeving in de mond verstoord. Hierbij speelt tandplak een belangrijke rol.

Cariës kan met het blote oog voor de tandarts waarneembaar zijn. Een beginstadium van ontkalking ziet eruit als een dof wit plekje op het tandglazuur. Dit kan door goede mondhygiëne nog verdwijnen.

In een verder gevorderd stadium van ontkalking (we spreken dan van een gaatje) herstelt het glazuur niet meer. Dit is herkenbaar aan een geel of bruin vlekje op tand/kies. Ook röntgenfoto’s spelen een belangrijke rol bij de diagnostiek van tandbederf.

Zo’n 75% van de gaatjes op de plaatsen waar buurkiezen tegen elkaar aan liggen blijven onopgemerkt als het onderzoek tot inspectie van het gebit beperkt wordt. Op een foto kun je een gaatje tussen de tanden wel zien.

Voordat een vulling gemaakt kan worden moet altijd eerst het aangetaste tandweefsel worden verwijderd. Het reinigen van een gaatje wordt door patiënten het “boren” genoemd. De meeste mensen associëren het boren met een vervelend geluid en met pijn.

Door de voortschrijdende techniek zijn de turbines (boren) in de loop der jaren een stuk stiller geworden. Pijn kan vermeden worden door het gebruik van een verdoving. De tandarts geeft voorkeur aan het gebruik van een tandkleurige “witte” vulling. De kunststof wordt in de vorm van een pasta in het schoongemaakte gaatje gestopt. Met behulp van blauw licht worden de vulling in de mond uitgehard.

Websiteinstellingen
Verberg
Verberg
Verberg
Verberg
Verberg
Verberg