Gebitsprothese

Een mooie en sterke replica van uw natuurlijke gebit, zo zou een kunstgebit ook genoemd kunnen worden. Uw tanden worden vervangen door een prothese. Dat hoeft overigens niet uw hele gebit te betekenen: Het kan een kunstgebit voor de bovenkaak of onderkaak zijn. Of een partiële prothese voor een beperkt aantal tanden en/of kiezen.

Het is even een grote omslag, een kunstgebit. Veel mensen zien erg tegen het moment op dat zij een kunstgebit krijgen of zouden moeten nemen. Wanneer u een kunstgebit heeft is het belangrijk om tenminste 1 keer per jaar daar de tandarts te gaan voor een halfjaarlijkse controle.
Een klikgebit is een mooi alternatief wanneer de kaak te weinig houvast biedt voor een kunstgebit. Het wordt geplaatst op twee, vier of zes implantaten waar het klikgebit op geklikt kan worden. Waar een kunstgebit los in de mond zit, heeft het klikgebit veel meer houvast in de mond. Een klikgebit kunt u voor uw hele gebit laten maken, maar ook voor alleen de onderkaak of bovenkaak.

Voordelen van een klikgebit 
Eten met een klikgebit gaat veel makkelijker dan met een gewoon, ofwel los kunstgebit. De onderkaak is vaak niet zo geschikt om een onderprothese te dragen, daarom wordt een klikgebit voor de onderkaak vaak wel (grotendeels) vergoed vanuit de basisverzekering. Een klikgebit voor de bovenkaak veel minder vaak omdat een kunstgebit in de bovenkaak beter blijft zitten dan in de onderkaak. Een voordeel van een klikgebit in de bovenkaak is dat er geen plaat in uw verhemelte hoeft te zitten. Spreken met een klikgebit gaat tevens makkelijker dan met een kunstgebit. Bovendien hoeft u niet bang te zijn dat het klikgebit uitschiet tijdens het praten of lachen omdat uw klikgebit vast zit.

Voor het plaatsen van een klikgebit is wel een implantologie behandeling nodig. Samen met uw tandarts kunt u bespreken wat voor u de beste optie is.