Tandartsen
De tandarts houdt zich bezig met de algemene tandheelkunde. Het begint bij de halfjaarlijkse controle. Hier bekijkt de tandarts het gebit en zal waar nodig overzichtsfoto’s van uw gebit maken. Op deze foto’s kunnen eventuele caviteiten (gaatjes) gezien worden die met het blote oog niet te zien zijn. Bepaalde behandelingen zullen uitgevoerd worden door de preventieassistente. Voor sommige behandelingen zult u doorverwezen worden naar een andere specialist.
Mondhygiënistes

De mondhygiëniste richt zich op preventie, het voorkomen van cariës ( gaatjes in tanden en kiezen) en tandvleesaandoeningen. Daarnaast voert de mondhygiënist ook curatieve taken uit ( = gericht op genezing), zoals het behandelen van tandvleesaandoeningen.

MKA-chirurgen
Het werkterrein van de MKA-chirurg bevindt zich op het raakvlak van de tandheelkunde en de geneeskunde. De MKA-chirurg voert kleine en grote kaakchirurgische operaties uit. Kleine operaties zijn bijvoorbeeld het verwijderen van verstandskiezen, ontstoken wortelpunten en het plaatsen van kunstwortels (implantaten). Grote operaties zijn bijvoorbeeld kaakcorrecties en het behandelen van botbreuken van het aangezicht.
Tandprotheticus

Een tandprotheticus maakt in opdracht van uw tandarts een prothese, frame, kroon of brug (al dan niet op implantaten) en diverse andere werkstukken. De tandarts doet in voorkomende gevallen het voorbereidende werk en maakt bij u een afdruk zodat het tandtechnisch laboratorium een passend werkstuk kan maken. Een goede samenwerking tussen tandarts en tandtechnisch laboratorium is hierbij essentieel, zodat u een kwalitatief hoogstaand product kunt verwachten.

Preventieassistentes

De preventieassistente is een ervaren tandartsassistente met een aanvullende opleiding.

Taken die een preventieassistente mag uitvoeren zijn:

  • zelfstandig tandsteen verwijderen boven het tandvlees
  • poets-instructie geven
  • fluoride behandelingen
  • medische anamnese afnemen
  • sealen van kiezen